Poslednje ispiranje?
Je l' to sa limunom realno? Nemojte da probam pa da se ispalim (:
I ako mozhesh objasni taj postupak sa sodom bikarbonom i limunom i obrazlozhi zashto je dobro i za shta je dobro (:
Limun sigurno funkcionise. Ja sada perem kosu tom kombinacijom i tacno osecam pod rukom kako je posle limuna meksa i elasticnija. Doduse, za dredove ga nisam koristio, samo sodu bikarbonu.
Znaci, za duze dredove bih preporucio da se u najmanje dva decilitra vode rastopi soda bikarbona (ja sam koristio oko litar, ali sam imao puno zaostale masnoce da isperem iz dredova, pa sam radio u vise ispiranja svako pranje). Odnos je jedna kasicica na dva deci. U drugu posudu iscedis jedan do dva limuna i dodas vode da bude dovoljno da natopis svu kosu. Najbolje je da tu vodu dodas tek na kraju, jer ce inace da se ohladi, pa ce biti neprijatno

Nakvasis kosu potpuno, onda sipas vodu sa sodom bikarbonom. Istrljas vrhovima prstiju kozu glave i svaki dred pojedinacno detaljno natopis i iscedis. Ako ranije nisu bili dobro ispirani, videces zuckasto-belu mutnu tecnost kako izlazi iz njih. Onda isperes cistom vodom, pa opet iscedis svaki dred pojednicano. Ponavljas ovakvo ispiranje dok iz dredova ne pocne da izlazi cista voda. Onda natopis kosu limunovim sokom (najvise na krajeve, na korenove kose nema potrebe), promasiras minut-dva i opet isperes i iscedis.
Ima vise prednosti. Neke su navedene ovde (zato i sada perem kosu na taj nacin):
http://naturaldsm.wordpress.com/2006/12/20/25/Sem toga, ovo je jedini nacin koji sam ja nasao da zaista isperes i ocistis dredove iznutra, a ne samo spolja i na korenovima. Soda bikarbona s vodom prolazi kroz ceo dred i rastvara sve necistoce. Definitivno preporucujem da probas bar jednom i vidis kako ti se dopada.